26 sep

Mobiler och det cirkulära samhället

I Sverige säljs varje år minst fyra miljoner mobiltelefoner. Detta sker trots att nära 100 % av befolkningen redan har minst en mobiltelefon i sin ägo. Vi är bland världens mest ivriga när det gäller att byta till mobiltelefonernas senaste modeller. För att öka samhällets cirkularitet är det viktigt att mobilerna återvinns och att metallerna kan användas på nytt.

Ett Iphone 13 Pro Max skal från Teknikdelar skyddar din mobil och ger den en längre livslängd. Här kan du välja mellan många olika färger, utföranden och material, samt köpa tillbehör och reservdelar till din mobil. Du får en blixtsnabb leverans och kan handla till låga priser. Om du beställer idag får du skalet i din brevlåda inom några få dagar.

Viktigt att förändra attityder

Återvinningen av mobiltelefoner har idag sina brister, uttjänta mobiltelefoner kan hamna hos barnarbetare som tvingas att plocka isär mobilerna utan att ha på sig skyddsutrustning. Hanteringen leder också till att miljögifter och tungmetaller läcker ut i naturen. Många begagnade mobiler hamnar i Indien, vilket är ett stort problem för människors hälsa och för miljön. Den viktigaste metoden att minska avfallet är att jobba med attitydförändringar. Detta leder till att kunderna behåller sina mobiler längre. Det skulle också vara fördelaktigt om mobilerna var byggda med möjligheten att själv byta ut delar, utan att hela telefonen behövde bytas ut.

Låg återanvändning

En ny undersökning initierad av Rebuy visade att Sverige ligger illa till vad gäller cirkulär återanvändning av förbrukade smartphones. Av 27 länder var det svenskarna som hade flest begagnade mobiler som låg oanvända hemma. Vi har också minst återbruk och är dessutom på näst sista plats vad gäller att sälja förbrukade smartphones vidare till andra konsumenter. I de 27 länder som ingick i undersökningen gjordes uppskattningen att ända upp till 771 miljoner smartphones ligger oanvända i befolkningens hem. Ett stort antal av telefonerna är i perfekt skick, men uppfattas inte vara trendiga av användarna. Oanvända mobiltelefoner återvinns inte alltid rätt, vilket innebär ett resursslöseri då det är viktigt att använda elektroniska varor under hela deras livslängd. Värdet på alla de metaller som ligger och skräpar i svenskarnas lådor och skåp beräknas ligga på runt 20 miljarder.

Förläng mobilens livslängd

Regeringen har initierat ett system där det går att få pant på mobiler. Återanvändning är bättre för miljön än återvinning, vilket innebär att det bästa är att maximera produktens användning under så lång tid som möjligt innan den återvinns. Det är enkelt att fördubbla mobilernas livslängd genom att renovera dem och byta ut olika delar som batteri och laddningsport. Det är idag också lönsamt att sälja och reparera begagnade mobiler, vi har en global marknad där produkterna säljs i Afrika och Europa. Det kan vara dyrt att laga mobiltelefonen för konsumenter idag, vilket innebär att det för många inte upplevs som lönsamt att lämna in mobilen på lagning, framförallt om mobilen är några år gammal. Men EU planerar nu att göra det billigare och enklare att laga mobiler.