Hållbar elförbrukning
All energi har producerats med miljöpåverkan som följd. Därför är det nödvändigt att minska energiförbrukningen och att välja förnybar energi. När man tänker på energi bör man veta att det är mer än värme och el. Vi förbrukar energi när vi tillverkar mat, transporterar oss, använder olika produkter och mycket mer.
Hos Elskling kan du jämföra olika elavtal och elpriser, samt byta elavtal till ett som ger ett lägre miljöavtryck. Det ger dig också möjlighet att spara pengar. De hushåll som använt elskling.se för att byta elavtal har kunnat spara i medeltal 1800 kr per år.
Tips för att minska energiförbrukningen
Det är viktigt att tänka rätt när man vill spara el. Många tänker att det är bra att använda LED-lampor då det är ett energismart sätt att lysa upp hemmet. Men den energismarta belysningen kan istället bli en energitjuv om den lämnas påslagen när du åker hemifrån. För att minska energiförbrukningen kan du vädra snabbt vintertid, låta bli att lämna fönster på glänt och inte ha frys och kyl öppna för länge. När du öppnar kylskåpet kan varmluft strömma in som sedan behöver kylas av. Då går det åt onödigt mycket energi . Ska du tillaga något ur frysen till middag är det bra att ta ut det och lägga det att tina i kylskåpet på morgonen.
Du kan göra stora energibesparingar om du cyklar i stället för att köra bil, tar kortare duschar och minskar antalet lampor i din julbelysning. Att sänka temperaturen inomhus kan också minska energianvändningen, och att kombinera olika aktiviteter. Du kan spara energi om du bakar i samband med att du ändå värmer upp ugnen för att laga mat. När du duschar är det också bra att stänga av varmvattnet medan du tvålar in dig.
Minska konsumtionen
Vi svenskar behöver minska vår konsumtion och köpa färre produkter per år. Att källsortera sitt avfall och spara på värme och el är energismart. När du återvinner skräp kan det omvandlas till nya produkter, vilket ger ett minskat slöseri av energi och råvaror. Att framställa konservburkar från aluminium som återvunnits innebär att mängden energi som krävs kan minskas med 90 %. Förbrukade mjölkkartonger kan också göras om till nya många gånger om. Detta sparar både energi och skog i processen.
En viktig del i att minska energiförbrukningen är energieffektivisering. Vi kan använda bättre teknik och nya metoder för att få ett likvärdigt resultat, och samtidigt förbruka mindre energi. En LED-lampa kan ge lika en lika stark belysning som en glödlampa, men den är inte lika energikrävande per timme. Vårt svenska energisystem är inte fossilfritt, fjärrvärmen framställs genom att bränna avfall som innefattar plast. En del menar att vårt energibehov kan öka i framtiden, vilket visar hur viktigt det är att även skapa ett hållbart ekonomiskt system utan en ständig förväntan på evig tillväxt.