7 jan

Alternativ för kött

Här kommer goda nyheter för er som absolut inte kan tänka er att leva utan kött. De flesta vet nog att det finns alternativa proteinkällor. Många känner nog även till att det finns fake-kött, ja limmat kött. Tillverkaren har limmat ihop slamsor och kallar det för diverse välkända produktnamn. De flesta ryggar nog vid bara tanken, då de har hört att det smakar beklagligt, för att inte nämna konsistensen, som är usel. Så kanske har varit fallet förr, men nu kliver vi in i nya tider där teknikens utveckling bara fortsätter med stormsteg i en exponentiell fason. För att ge dig som är köttätare lite extra motivation till att övergå till en annan och så kallad mer miljövänlig variant av protein, som smakar förvånansvärt likt kött, kan det vara bra att ha koll på vad köttindustrin gör enligt nuvarande normer för miljön.

Köttindustrins påverkan på miljön

Du kanske har hört talas om att köttindustrin ska ha en stor påverkan på vårt kära klimat. Så kan det vara, men du kanske inte har koll på exakt hur. Men om man tänker att djur ska förse hela mänskligheten med protein innebär det att det kommer att behövas en enormt stor mängd djur för att alla människor ska överleva. Dessa djur ska ha stora ytor att röra sig på som betesmarker och livsutrymme. Närmare bestämt behöver en ko ungefär 0,2 hektar i betesmark, och mot slutet av betesperioden betydligt mer. Det finns ungefär 1,4 miljoner kor i Sverige, vilket gör att enorma betesmarker behövs. Och Sverige är bara småpotatis i jämförelse med skövlingen av träd, som annars fångar upp koldioxid, som sker i Central- och Sydamerika till förmån för jordbruk.

Fake-kött kan vara lösningen, eller?

Vanligt sojaprotein är ingen vidare ersättning för kött. Men om den processas på rätt sätt, kan den bli betydligt mycket mer köttlik. Processen innebär att man utsätter sojaproteinet för värme, syra eller lösningsmedel som som sedan omformas med en extruder.

Frågan handlar egentligen om vad vi människor tror på och vad vi står ut med!