20 jul

Installera solceller

De flesta husägare känner till hur stor del av utgifterna som kommer från hushållsel och eventuell eluppvärmning. Den senaste tiden har priset för att installera solceller sjunkit rejält, och många sneglar nu på möjligheten att installera solceller på taket. De flesta husägare har möjlighet att bygga en anläggning som motsvarar 5-10 kilowatt.

Krävs en del tålamod

Eftersom det kostar en del att installera solceller behöver man ha tålamod innan affären blir lönsam. De flesta kalkyler visar att det tar mellan 10 – 15 år innan kostnaden för solcellerna tjänats in. Därefter blir det såklart betydligt roligare. Det finns olika statliga bidrag att söka för att installera solceller, vilket kan snabba på denna kurva något. Inte alla vill vänta så länge innan man ser något resultat, då kan det vara bättre att Byta elbolag, fram till den dagen solceller blivit ännu vanligare. Idag finns en hel del pengar på att välja elbolaget för att tjäna in pengarna direkt varje månad. Man ska dock komma ihåg att solceller även är ett slag för miljön, så vill man vara mån om klimatet, är solceller alltid ett bra alternativ.

Fördelar med solceller

Den största fördelen är själva vinsten man gör, efter ungefär 10 år. Efter att installationskostnaden är intjänad kan man förvänta sig en vinst under följande 20 år. Själva värdet på huset höjs också, särskilt medan solcellerna är relativt nya. Genom att satsa på solceller tar man även ett stort steg mot att leva i ett mer hållbart samhälle. Solceller kräver också väldigt lite underhåll och de flesta solceller har en livslängd på 30 år. Överbliven el som solcellerna producerar kan säljas tillbaka till marknätet, vilket ytterligare kan öka på den ekonomiska vinsten. Det är helt enkelt många bra fördelar med att installera solceller på taket.