14 dec

Minska ditt klimatavtryck med hjälp av en klimatkalkylator

Idag lever vi människor i västvärlden som om vi hade ett flertal jordklot. Dagens leverne påverkar klimatet negativt. Det är många som är medvetna om att livsstilen är negativ för miljön och det behövs en beteendeförändring i samhället för vad som anses normalt. Varje val du gör i vardagen spelar roll för miljön och för att minska ditt klimatavtryck finns det många saker du kan göra. Kanske är det så att du vill minska ditt klimatavtryck, men inte riktigt vet i vilken ände du ska börja. Du kan exempelvis börja med att se över din elförbrukning och byta elavtal och få en bättre koll på elförbrukningen. Att minska sin energiförbrukning är bra för miljön. Förutom att Greenely erbjuder grön el som är ett bra miljöval kan du även planera din elanvändning och med deras app har du koll på din förbrukning varje dag. Den gör det både enklare och roligare med el. Det finns många enkla saker som du kan göra i bostaden för att minska din elförbrukning.

Tips för att minska elanvändningen i bostaden:

  • Byt ut alla lampor till LED-lampor eller lågenergilampor.
  • Släck lampor.
  • Stäng av all elektronik som inte används.
  • Låt inte golvvärme och handukstorken stå på i onödan.
  • Laga mat med lock.
  • Fyll disk- och tvättmaskinen helt innan de startas.
  • Låt tvätten lufttorka.
  • Minska antal minuter i duschen.
  • Täta fönster och dörrar så att de inte släpper ut värmen i bostaden.
  • Sänk temperaturen inomhus.

Ta hjälp av en klimatkalkylator

Med hjälp av en klimatkalkylator kan du enkelt ta reda på hur mycket växthusgas du släpper ut med din livsstil. I en klimatkalkylator kommer du få frågor om hemmet, maten du äter, transportmedel och hur du konsumerar. Klimatkalkylatorn ger dig en fingervisning om hur mycket du släpper ut. Du får också reda på hur många jordklot det behövs för din livsstil. Det vore önskvärt om varje persons utsläpp låg någonstans kring 1-2 ton per år.

Målsättning för klimatet

Världen har som mål att inte ha en temperaturökning med mer än två grader och för att det ska ske måste alla hjälpas åt. Alla kan inte göra allt men alla kan bidra med något och även om det största ansvaret ligger på politiker och näringslivet finns det mycket som en medborgare i samhället kan bidra med för att nå klimatmålet.

Att vara klimatsmart ger en hälsosammare livsstil

Genom att exempelvis spara på energi, byta kostvanor, promenera mera och dra ner på onödig konsumtion kommer du förutom att hjälpa klimatet spara pengar och förmodligen få en hälsosammare livsstil. Maten som är bättre för klimatet är även bättre för dig. Om du väljer att gå eller cykla mer istället för att ta bilen får du extra motion och rörelse vilket kroppen mår bra av. Genom att konsumera mindre prylar, handla second hand, minska matsvinnet och dra ner på energiförbrukningen kommer du spara pengar. Många åtgärder som en människa kan göra i sin vardag är positiva även för hälsan och plånboken.