23 sep

Minska matsvinnet med våra tips!

Den främsta orsaken till att vi slänger mat är för att vi inte har hunnit äta upp den. Maten blir dålig och oätbar, vilket resulterar i att vi slänger den i soporna. Det är också vanligt att man köper för mycket mat eller att man glömmer bort vissa råvaror och livsmedel som har hamnat längst in i kylskåpet. Det innebär att man per hushåll kan spara mellan 2000-6000 kronor varje år och detta enbart genom att minska på matsvinnet.

Idag finns det många olika sätt att gå tillväga för den som vill bli mer miljövänlig. Du kan t.ex. satsa på kvalitet framför kvantitet när du köper snygga friluftskläder, men du kan också välja bort bilen och ta cykeln istället. Just när det kommer till mat är dock miljöpåverkan väldigt stor. Genom att minska matsvinnet skapar du en bättre framtid, men du får också mer pengar över till roligare saker än dålig mat.

Bästa tipsen för minskat matsvinn

Att minska på matsvinnet behöver inte vara svårt eller tidskrävande. Ett bra sätt att komma igång är att du planerar alla dina inköp bättre. Med det menar vi att du inte ska köpa livsmedel och råvaror som du inte kommer att använda dig av.

Ett annat sätt att minska på svinnet är att se till att maten förvaras på rätt sätt. Genom att göra detta minimerar du risken för att den ska bli dålig i förtid. Det är t.ex. inte alla grönsaker som mår bra av att vara i kylen och få livsmedel tycker om att stå i direkt solljus. Kylvaror mår bäst av att komma in i kylskåpet direkt, men måste du ha dessa ute så rekommenderas en maxtid på två timmar.

Sist, men inte minst, bör du se till att inte slänga mat i onödan. Har det blivit rester så se till att äta upp dessa eller spara i frysen så kan du göra en pytt!