31 aug

Så blir du mer miljömedveten

Att vara miljövänlig är inte så svårt som det kanske låter. Sanningen är att det sällan krävs riktigt stora förändringar för att du fortfarande ska kunna göra skillnad för miljön. När du blir mer miljömedveten kommer du inte bara att känna att du gör något bra för natur och människor, utan du kommer också snabbt att inse att du sparar in en hel del pengar. Här kommer du att få läsa om några riktigt bra knep som du kan använda dig av på arbetet eller i ditt egna hem.

Bästa miljötipsen

  • Koka mat med vattenkokaren – Då menar vi inte att du ska slänga ner potatis i vattenkokaren, utan att du ska använda dig av vattenkokaren för att förkoka vattnet, innan du sätter på kastrullen. Vattenkokaren ser till så att vattnet kokas upp snabbare, vilket i sin tur leder till att du sparar energi.
  • Återbruka och återvinn – Har du mycket saker som du inte har användning för? Istället för att slänga dessa kan du återbruka eller återvinna på en återvinningscentral, hyr förråd i Västerhaninge eller skänka/sälja bort.
  • Ät mer vegetariskt – Kött är för många huvudingrediensen i en måltid, men kött är också den produkt som har störst påverkan på miljön. Ät kött med måtta eller skippa det helt några dagar i veckan. Ett alternativ är att använda mindre kött och blanda ut med mycket grönsaker istället.
  • Rätt temperatur i kyl och frys – Det här knepet kräver ingen som helst ansträngning från din egen sida, förutom att du ska skruva på en eller två knappar. Se till att frysen har en exakt temperatur på +5 och att frysen ligger på -18 grader. En grad upp eller ner påverkar faktiskt din användning av energi med hela 5 %.
  • Tvätta fulla maskiner – Vi vet att det kan vara lockande att sätta på maskinen innan den är full, speciellt om det är ett plagg som du bara måste ha inom en snar framtid. Vill du vara miljövänlig bör du dock alltid vänta tills tvättmaskinen eller diskmaskinen är helt full innan du sätter på den. När det kommer till tvättmaskin är det också starkt rekommenderat att du undviker sköljmedel. Visst luktar det gott, men det förstör både kläder och miljö.
  • Välj förnybar energi – Förnybar energi kommer se till att du är snäll mot miljön och att du sparar in riktigt mycket pengar. Kontrollera om du har någon bindningstid kvar på ditt elavtal och om inte, byt!