7 jun

Spara en slant med rätt miljötänk

Många har fått det om bakfoten, att det kostar pengar att vara klimatsmart. Tvärtom kan man göra både miljön och plånboken en tjänst med rätt miljötänk. Det kan handlar om så enkla saker som att handla mat efter säsong. Det här spar pengar i matbutiken, och dessutom brukar man kunna få bättre kvalité. Genom att inte behöva förvara maten långa perioder utan direkt överlämna dem till kunderna, sparar butiken på miljön. Att dessutom handla närodlat sparar transporter, vilka kan vara påfrestande för klimatet med olika utsläpp som följd. Den som vill dra det till sin spets kan införa en köpfri månad. Då handlar man enbart det nödvändigaste för att överleva, och undviker sådant som mer är fråga om lyx.

Miljön allt viktigare för levnadsstandarden

Att tänka på miljön har blivit allt viktigare för människor som vill öka levnadsstandarden generellt. Många husägare installerar solpaneler vilket har visat sig vara en smart val, även ekonomiskt. Dock kan man behöva vänta omkring tio år, innan investeringen börjar löna sig. Idag är människor mer medvetna än någonsin kring frågor som berör miljö och hälsa. Husägare vill idag ha full koll på hur effektivt ett hus nyttjar energin, man genomför radonmätningar exemplevis med hjälp av radea samt håller koll på om målarfärgerna är giftiga. Man vill helt enkelt skapa ett hälsosamt och miljömässigt gott leverne. Med rätt miljötänk påverkas även hälsan och ekonomin till det bättre.

Att frysa in mat

Som ett steg till att få ett bättre miljötänk kan man även bli bättre på att frysa in mat. Många gånger slängs matvaror i onödan, då de lika gärna hade kunnat frysas in för att nyttjas senare. Näringsmässigt behöver fryst mat inte vara sämre än färsk och det spar även transportkostnader att inte behöva åka och storhandla lika ofta. Passa på och köp när det är billigt och frys in det som blir över.