25 okt

Spara på miljön med energieffektivitet

Att ha ett bra inomhusklimat är väldigt viktigt för att man ska må bra. Det är också bra för miljön att se över inomhusklimatet. Genom att effektivisera ventilation och tätning kan mycket energi sparas, både el och uppvärmning, vilket i sin tur sparar på miljön.

Klimatskal

Ett hus har något som kallas för klimatskal. Det innebär väggar, golv och tak, allt som har kontakt med utsidan, ute. Alla har väl någon gång varit inne i ett dragigt och kallt hus med drag från fönster, längs golv och en ytterst kall tambur? För att hålla ett sådant hus varmt går det åt mängder med energi. Genom att täta klimatskalet på olika sätt, byta dörrar, fönster, tilläggsisolera i väggar och tak, så går det åt mycket mindre energi att hålla värmen.

Tätare hus behöver bättre ventilation

Ett väldigt tätt hus har inte mycket genomströmning av luft. Det kan bli unket och instängt och till och med fuktigt. Det är en bra grogrund för mögel. En tumregel är att om huset ska tätas måste ventilationen ökas för att få rätt genomströmning av luft. Det finns flera olika ventilationssystem att använda sig av och vissa system använder till och med värmeåtervinning för att få ut mest hållbar effekt. Man kan få en bättre ventilation även genom små medel som att kontrollera ventilerna, ha en bra möblering och se till att vädra lite ibland. Det är viktigt att komma ihåg att ventilationen är en del av fastighetens brandskydd.

Kaminer

Visst är det härligt med en öppen spis med en flammande brasa. Problemet är att den öppna spisen är ineffektiv i uppvärmningssyfte och lämpar sig bäst som mysfaktor. För att få ut mer energieffektiv värme av en öppen spis behöver du installera en spiskassett som gör att det inte går åt lika mycket ved till samma mängd värme som produceras. Att installera öppen spis, kamin, kakelugn eller spiskassett kräver att du följer alla regler för brandskydd. Även ventilationen kan behöva ses över ur brandsynpunkt och därför kan det vara klokt att ta hjälp av kunnigt folk. För att se över fastighetens brandskydd kan du få hjälp hos Briab, ett företag med mångårig erfarenhet i branschen.

Innan du börjar bygga om eller riva loss någonting hemma är det bra att läsa igenom reglerna hos Boverket och även skaffa dig en uppfattning om vad det är som behövs. Med rätt ventilation och tätning på huset slipper du både mögel, fukt och kyla och har även ett bra brandskydd.

Med ett bra inomhusklimat mår alla bra, både familjen och omvärlden.