1 maj

Tre tips för att både leva billigare och mer miljövänligt

Att minska på dina klimatavtryck behöver inte betyda att det blir dyrare. Tvärtom kan du rent av både leva billigare och mer miljövänligt på flera områden.

Ditt hem

En av de stora utgifterna i ett hem är uppvärmning och elektricitet. Genom att installera en kamin kan du sänka värmekostnaden under den kallaste vintern, samtidigt som du också har ett skydd vid strömavbrott. Berg- eller jordvärme är också ekonomiska och miljövänliga sätt att värma upp huset. Sedan bör du satsa på en grön elleverantör, som Tibber.com/se/, som erbjuder billig och smart grön el.

Pendling

Det dyraste och mest miljöfarliga sätta att pendla och förflytta sig är genom att köra egen bil. Du kan spara in många sköna tusenlappar genom att pendla så billigt som möjligt. Om du inte har för långt bör du satsa på att gå eller cykla till jobbet, vilket också kommer att gynna din hälsa. I annat fall bör du åka kollektivtrafik, då sparar du in på dina klimatavtryck, samtidigt som du kan sova eller läsa. Om det inte finns kollektivtrafik bör du satsa på en riktigt bränslesnål bil, en elbil eller om möjligt samåka med någon.

Köp begagnat

Att köpa begagnat, vare sig det handlar om en cykel, vinterjacka, vandringskängor eller en soffa, kommer ge dig mer i plånboken, samtidigt som färre saker behöver produceras. Enligt forskning är klädindustrin en riktig miljöbov, rent av värre än flyget.