9 jul

Spara energi

För att klara klimatmålen behöver inte bara energikällorna vara förnybara – vi behöver också bli bättre på att hushålla med energin. Både industrin och privatpersoner behöver minska sin energianvändning. Som privatperson finns det många små åtgärder du kan göra för att minska din energianvändning och därmed ditt klimatavtryck:

  • Sänk temperaturen hemma. Att sänka temperaturen med en grad innebär en besparing i pengar på cirka 800 kronor om året och en minskad energiförbrukning på cirka fem procent. Se framför allt till att sänka temperaturen om du reser bort och ändå inte är hemma.
  • Se över temperatur i kyl och frys. Kylen ska hålla en temperatur på max +5 grader och frysen max -18 grader. Men kallare än så behöver det inte vara för att maten ska hålla sig fräsch. Varje extra grader ökar energiförbrukningen med mellan 5-10 procent. För den som har riktigt gamla vitvaror kan det också löna sig att byta till nyare och mer energieffektiva för att på lång sikt minska klimatpåverkan. Välj alltid produkter med energiklass A+++ för att få minsta möjliga energiåtgång. Det är däremot alltid en dålig idé att byta ut vitvaror som inte är uttjänta eftersom produktionen av nya varor kräver mycket energi i sig.
  • Stäng av all hemelektronik när den inte används. Många prylar som exempelvis dator och TV kan dra lika mycket energi i standby-läge som när de är på. Se därför till att stänga av all hemelektronik helt när den inte används. Se också till att dra ur laddare när de inte används.
  • Tvätta smartare. Att tvätta i 40 grader istället för i 60 grader sparar mycket energi och sliter dessutom mindre på kläderna. Idag finns tvättmedel som är så effektiva att tvätten blir lika ren i 40 som i 60.
  • Byt till LED. Klassiska glödlampor drar både mycket el och innehåller material som är dåligt för miljön. Moderna lågenergilampor som LED och halogen drar betydligt mindre ström och behöver bytas betydligt mer sällan. Bra för både miljön och plånboken. Gör det till en vana att alltid släcka ljusen i de rum du inte vistas i och när du går hemifrån för att spara ytterligare energi.
  • Duscha snabbt och effektivt. Långa bad är inte bra för klimatet. Duscha istället så snabbt som möjligt så minskar elförbrukningen med flera hundra kilowattimmar om året. Byt gärna till ett snålspolande munstycke för att ytterligare spara energi och vatten.

Att spara energi ger inte bara ett renare klimatsamvete utan är också bra för plånboken. En minskad elanvändning kan leda till flera tusenlappar i inbesparad kostnad under ett år.